De la lansarea sa în 1991, Initiativa Leader urmareste sa ofere comunitator rurale din UE o metoda de implicare a partenerilor locali în orientarea dezvoltarii viitoare a zonei lor. Abordarea Leader a fost privita cu mult interes în cadrul UE si în afara sa. A fost imitata în afara propriului ei cerc de beneficiari. Uneori, interesul stârnit de Initiativa Leader a influentat administratii si politici nationale, regionale si locale, datorita capacitatii sale de a aborda problemele de dezvoltare prin forme noi de parteneriat si prin activitati corelate.
Conceptul Leader
Conceptul fundamental din spatele abordarii Leader este ca, data fiind diversitatea zonelor rurale europene, strategiile de dezvoltare sunt mai productive si mai eficiente, daca sunt decise si implementate la nivel local, de catre actorii locali, care utilizeaza proceduri clare si transparente si beneficiaza de sustinerea administratiilor publice corespunzatoare si de asistenta tehnica necesara transmiterii bunelor practici.
Diferenta dintre Leader si alte masuri mai traditionale de politica rurala consta în faptul ca acesta arata „cum” trebuie procedat si nu „ce” trebuie facut. Abordarea Leader poate fi rezumata în sapte trasaturi esentiale. Ele sunt descrise separat, dar este important sa le consideram ca o trusa de instrumente. Fiecare trasatura le completeaza pe celelalte si interactioneaza cu ele în mod pozitiv, având efecte durabile asupra dinamicii zonelor rurale si asupra capacitatii lor de a-si rezolva propriile probleme. |